© ©
ETUSIVU ESITTELYTSisällys

Hevoset
- Thor
Esittely

Hevoset


ST. Born Under Thor's Norhern Lights

'Thor'

Rotu: Irlannincob, A-sektio
Skp: Ori
Ikä: 5v.
Valmistunut: 07.02.2016
Tekijä ja omistaja: Sonja 'Solku' Jarmas, Solkuntalli

Kuvagalleria

Isä: Kep Mva Fn Paladin
Emä: ST. Weeping Clown
Jälkeläiset:
-
Esittely ja taustaa

Huom. Tekstin tarkoituksena on vain ja ainoastaan avata ajatusmaailmaani niin Thorin, kuin muidenkin realistisien keppihevosieni tekemisestä, ja ne saattavat muuttua yhä. Nämä ovat vain minun huomioitani ja mielipiteitäni, joita olen pistänyt vuosien saatossa merkille ja joita olen töitäni toteuttaessa oppinut. Ethän siis missään nimessä pidä näitä minään sääntöinä koskien realistisempien keppihevosten tekemistä, tarkoitukseni on vain antaa ohjeita ja tietoa, jotka itse olen kokenut tarpeellisiksi. Keppihevoset ovat minulle taidetta, eikä taiteessa ole sääntöjä. Tekstin ideana on ainoastaan auttaa niitä, joita kyseinen keppihevosten ja taiteen uusi tyylisuunta kiinnostaa.
En siis missään nimessä halua sinun pitävän kirjoituksiani minään absoluuttisena totuutena, vaan rohkaisen sinua kokeilemaan ja oppimaan yksinkertasesti tekemisen kautta.


Mutta siirrytäämpä nyt viimein esittelemään Thoria, virallisesti ehkä ensimmäistä realistista keppihevosta.


Ehkä tunnusomaisin piirre realistisessa keppihevosessa 'normaaliin' verrattuna ovat ulkonevat muodot kuten lavat ja lihakset, tavallisella keppihevosella niitä ei ole, tai ne ovat piirretyt.


Ajatus 'realistisempaan' keppihevoseen on pyörinyt päässäni jo monta vuotta, oikeastaan jo siitä asti kun vuonna 2006 tein ensimmäiset hevoseni. Olen aina pyrkinyt kehittelemään töitäni realistisempaan suuntaan ja viettänyt tunteja tarkastellen oikeiden hevosten ruumiinrakennetta, verraten sitten näkemääni ja kokemaani töihini.
Olen kuitenkin usein turhautunut todetessani, että jotain puuttuu. Mikä tekee oikeasta hevosesta niin sanoinkuvaamattoman uljaan ilmestyksen? Olen aina ihaillut etenkin raskasrakenteisempien hevosrotujen orien tapaa kantaa itseään niin jykevästi, ryhdikkäästi, mutta silti kepeästi. Mutta mikä luo sen vaikutelman vahvasta ja uljaasta eläimestä? Lihakset tottakai. Kauniisti kaartunut voimakas kaula ja niska on yleensä ensimmäisiä asioita jota me kaikki ihailemme katsellessamme kuvia niistä 'unelmien hevosista', eikö? Mutta miten moisen loihtiminen keppihevoselle oikein onnistuu? Tämä oli ensimmäinen tavoitteeni, olen jo vuosia kokeillut erillaisia täyttämistaktiikoita ja huomannut, että täyttäminen itsessään on merkittävämpi tekijä lopputuloksen kannalta kuin hevosen kaava. Tottakai kaavallakin on iso rooli siinä, miltä hevonen loppupeleissä tulee näyttämään, mutta kehno täyttö pilaa hyvälläkin kaavalla tehdyn hevosen. Täytöllä voi myös jossain määrin paikata kaavassa olevia virheitä, kuten pään muotoja.
Valitettavasti en juurikaan suostu ainakaan toistaiseksi kertomaan tekotavoistani koskien hevosteni muotoja, mutta sen verran voin kertoa, että Thorista löytyy myös ihan tavallista vanua.


Silmät ja kulmat ovat tärkeä osa työn yleisilmettä.


Toinen asia mihin kiinnitin Thoria suunnitellessa erityisesti huomiota, ovat herran silmät ja katse. Ne ovat tärkeä osa toteutettaessa realistista hevosta, niihin täytyisi jotenkin saada 'elävä' vaikutelma. Silmiin tulee saada kiiltoa sekä syvyyttä, kiillon saa silmiin esimerkiksi kynsilakalla, ja syvyyden piirtämällä/maalaamalla silmään tummempia ja vaaleampia kohtia, silmästä saa myös realistisemman tekemällä siitä kuperan.
Muista, että oikeiden hevosten silmät ovat kaikki yhtä uniikkeja kuin meidän ihmistenkin, kuin sormenjälkiä. Tarkemmalla tarkastelulla huomaa helposti, etteivät oikeidenkaan hevosten silmät ole sittenkään vain tummia tai herasilmiä, vaan niissä myöskin on merkittävän suuria eroja. Hevosten silmien sävy ja väri myös vaihtelee valaistuksen mukaan, ihan niinkuin ihmistenkin. Myös pupillin koko vaihtelee, samoin sen väri, etenkin riippuen valaistuksesta. Ei siis ole vain yhtä oikeaa tapaa miltä hevosen silmien tulisi näyttää. Etenkin pupillien kanssa täytyy olla erityisen tarkkana, sillä ne vaikuttavat paljon hevosen katseeseen. Pupillin täytyisi olla pituus suunnassa keskellä silmää ja leveys suunnassa joko keskellä tai hieman edessä. Olen ohjannut Thorin silmät katsomaan hieman eteenpäin, jolloin hevosen yleisilmeestä tulee terhakampi ja uteliaampi. On tärkeää asettaa silmä oikeaan asentoon, sillä väärässä asennossa oleva pupilli pistään odottamattoman paljon silmään, jos yhtään on oikeiden hevosten kanssa aikaa viettänyt.
Realistisen näköinen katse menettää nopeasti tehonsa, jos silmät osoittelevatkin eri suuntiin tai ovat muuten väärässä asennossa tai kohdassa. Tämän takia suosittelen perehtymään oikeiden hevosten silmiin erityisen paljon ja ottamaa silmien asettamiselle mahdollisimman paljon aikaa. Etenkin tummat silmät kannattaa asettaa valoisassa paikassa, etenkin luonnonvalossa, jolloin pupillin asennon ja paikan näkee paremmin. Suosittelen ottamaan esille ainakin pari valokuvaa oikeiden hevosten silmistä ja käyttämään niitä mallina kiinnityksen aikana. Silmät kannattaa ehdottomasti kiinnittää samaan aikaan ja kiinnityksen aikana vertailla useaan kertaan molempia puolia varmistukseksi siitä, että ne ovat samassa asennossa niin toistensa kuin mallikuvankin kanssa.

Vaikka monet tuntuvat kokevan realistiset, syvät silmät keppihevosilla jotenkin pelottavina tai uhkaavina, tottuu tuijotukseen yleensä nopeasti.
Itse silmien lisäksi on tärkeää, että etenkin hevosen kulmat ja luomet ovat realistiset, ne vaikuttavat paljon siihen, miltä hevosen yleisilme tulee loppujenlopuksi näyttämään.

Tässä tekstin pätkää toistaiseksi, jatkan raapustelua ja pohdintaa taas uuden hevosen valmistuttua, joita on tällä hetkellä muutamakin työnalla. Ethän yritä kopioida ideoitani ja töitäni, vaan ota pikemminkin mallia oikeista hevosista.
Kuviani ja kirjoituksiani saa käyttää yksityiseen käyttöön, kuten kouluesitelmiin, ym. ilman erillistä luvan kysymistä. Muistathan kuitenkin mainita minut(Sonja 'Solku' Jarmas) aina niin kuvan ottajana, kuin hevosen tekijänä, kuin myöskin yllä olevan tekstin kirjoittajana, mikäli niitä haluat käyttää.

Kuvat ja tekstit © Solku